Az okostelefonok és tabletek térnyerése lehetővé tette, hogy szinte bármikor, bárhonnan csatlakozhassunk az internetre.

A mobilnet használata erre biztonságos lehetőséget kínál, azonban a korlátozott adatforgalom miatt sokan szeretnek élni a különböző helyeken elérhető, ingyenes Wi-Fi hálózatok által kínált lehetőségekkel. Fontos azonban tudni, hogy a nyílt hálózat használata bármennyire vonzó is lehet, rengeteg kockázatot rejt magában.

Most megmutatjuk, miért érdemes minden előnye ellenére is vigyázni az ingyenes Wi-Fivel!

Sokba kerülhet a spórolás, ha nyílt hálózatot használunk

A kávézók, várótermek, közterek ingyenes Wi-Fi hálózatai remek lehetőséget kínálnak arra, hogy spóroljunk az adatforgalmon. Sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy néhány megabyte megtakarítás milyen veszélyeknek teheti ki mobilkészülékünket vagy tabletünket. Akár egyetlen csatlakozás is végzetes rizikófaktort jelenthet az adatvédelem szempontjából. A hackerek ugyanis mindenütt lesben állnak, még ott is, ahol egyáltalán nem számítanánk rájuk.

Egyik legkedveltebb vadászterületeket pedig épp az ilyen, ingyenesen használható, nyílt hálózatok jelentik. Nem véletlenül, hiszen a megfelelő védelem hiányában rendkívül könnyű terepnek számítanak. Pillanatok alatt rácsatlakozhatnak azokra az eszközeinkre, amelyeken e-mailjeinket olvasgatjuk, közösségi profiljainkat kezeljük, vagy épp banki adatainkat tároljuk. Éppen ezért az adatforgalmon történő spórolás komoly problémákhoz vezethet. A dolog vége egyszeri adatszivárgás, vagy akár készülékünkön landoló kémprogram, esetleg egyéb kártevő is lehet.

Milyen veszélyek leselkednek ránk a nyílt hálózatokon?

Ha illegális haszonszerzésről van szó, a kiberbűnözők tárháza szinte kimeríthetetlen.

A nyílt hálózatok nem megfelelő védettségének köszönhetően a hackerek könnyedén befurakodhatnak a telefonunkba vagy tabletünkbe, és nyomon követhetik adatforgalmunkat.

Ilyen módon mind a küldött, mind a fogadott adataink birtokába juthatnak, amely azt jelenti, hogy könnyedén hozzáférhetnek jelszavainkhoz, banki adatainkhoz, privát és céges levelezéseinkhez is.

Sőt, akár rosszindulatú szoftvereket is telepíthetnek az eszközünkre, amelyek zárolhatják azt, vagy tevékenységünket folyamatosan követve, logolhatják személyes adatainkat, érzékeny információinkat.

A hamis hálózatok a legveszélyesebbek

Frekventált városi helyeken olyan nyílt hálózatokkal is találkozhatunk, amelyek látszólag egy kávézóhoz vagy étteremhez tartoznak, azonban valójában hackerek által létrehozott, hamis Wi-Fi kapcsolatok. Ezek célja pedig kifejezetten a személyes adatok elleni támadás egyszerűbbé és hatékonyabbá tétele. Ezért fontos, hogy nyilvános, ingyenes Wi-Fi-hez kizárólag akkor csatlakozzunk, ha nincs más lehetőségünk.

Ebben az esetben is csak a megfelelő adatvédelmi megoldásokkal ellátott eszköz birtokában, és kizárólag azután, hogy meggyőződtünk a hálózat megbízhatóságáról.

Lehetőség szerint csak olyan oldalakat látogassunk, amelyek garantálják a biztonságos kapcsolatot és ismerjük azokat.

Jó megoldás lehet a VPN használata

Abban az esetben, ha mindenképp szeretnénk nyílt hálózaton internetezni, érdemes ezt VPN-en, azaz virtuális magánhálózaton keresztül tennünk.  

Egy megbízható VPN applikáció képes kódolni az eszközeink és a szerver közötti információt, ezáltal pedig garantálja a biztonságos böngészést, illetve  személyes adataink maximális védelmét.